Robert T. Matsui United States Courthouse (E.D. Cal.): Cell Phone Policy (2026)

Official source · some details unconfirmed Phones: Allowed for the public

Short answer: Electronic devices, including cell phones, iPads and laptops, are allowed in the courthouse. They may be used for email, calls, texting and browsing in public areas. Use in the courtroom is prohibited unless the presiding judge allows it. Photography with any device is not allowed in the courthouse. Checked

CourtU.S. District Court for the Eastern District of California
Address501 I Street, Sacramento, CA 95814
Public phonesAllowed for the public
Rule for visitorsElectronic devices, including cell phones, iPads and laptops, are allowed in the courthouse. They may be used for email, calls, texting and browsing in public areas. Use in the courtroom is prohibited unless the presiding judge allows it. Photography with any device is not allowed in the courthouse.
JurorsDevices may be used in the jury lounge but not in the courtroom without the judge's permission. Jurors must not post about their jury status, read news about a trial, or research a case.

Federal and county courthouses set separate rules. If your case is in state or county court (traffic, family, most criminal cases, state jury duty), see California county courthouses.

Other Federal Courthouses in California

Frequently Asked Questions

Can I bring my phone into the Robert T. Matsui United States Courthouse?

Electronic devices, including cell phones, iPads and laptops, are allowed in the courthouse. They may be used for email, calls, texting and browsing in public areas. Use in the courtroom is prohibited unless the presiding judge allows it. Photography with any device is not allowed in the courthouse.

Can jurors bring phones to the Robert T. Matsui United States Courthouse?

Devices may be used in the jury lounge but not in the courtroom without the judge's permission. Jurors must not post about their jury status, read news about a trial, or research a case.

Can I bring a gun or knife into a federal courthouse?

No. Federal law (18 U.S.C. § 930) prohibits firearms and dangerous weapons in federal court facilities, with narrow exceptions such as on-duty law enforcement.

Sources